Makaleler

FDA DERSLERİ – Koruyucular

 

Amerika Birleşik Devletleri'nde; Gıda Katkı Maddeleri ile ilgili yasal düzenlemelerden, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sorumludur. Gıda Katkı Maddeleri; piyasaya sürülmeden önce onaya ve piyasaya sürüldükten sonra izlemeye tabi tutulur. Gıda katkı maddelerinin önemli bir bölümünü de gıda koruyucuları oluşturur. Gıda koruyucuları, raf ömrünü uzatmak ve bozulmayı önlemek için gıda ürünlerine eklenen maddelerdir. Gıda üretiminde kullanılan yaygın koruyucular arasında sodyum nitrit, kükürt dioksit, sodyum benzoat, potasyum sorbat, benzoik asit, propiyonik asit ve askorbik asit bulunur. Bu koruyucular genellikle reçel, jöle ve konserve yiyecekler gibi işlenmiş gıdalara eklenir ve ayrıca bazı içeceklerde bulunabilir. Ülkemizde sadece diabetik reçel ve türevi ürünlerinde kullanılabiliyor. Geleneksel reçellerde koruyucu kullanımı ülkemizde birkaç yıldır yasaklanmış durumda.

 

FDA, birçok yaygın koruyucu madde için maksimum güvenli seviye belirlemiştir. Koruyucularının maksimum güvenli seviyesi, kullanılan koruyucunun türüne bağlı olarak değişir. Örneğin, FDA gıdalara eklenebilecek belirli koruyucuların miktarı için sınırlar koyar. ABD`de onaylı 10.000 civarında gıda katkı maddesi var. En popüler koruyucular arasından en popülerini gelin birlikte inceleyelim.

 

Sodyum Benzoat nedir?

Sodyum benzoat; meyve sularında, fermente gıdalarda ve soslarda bulunan koruyucu bir gıda katkı  maddesidir. Sodyum benzoat; birçok bağımsız Sağlık Otoritesine göre; düzensiz ve yüksek miktarlarda kullanıldığında kanser riski oluşturur. Sodyum Benzoat kullanırken ürün reçetenize azami ölçüde dikkat etmenizde fayda vardır. Çünkü; yalnızca  askorbik asit, sitrik asit veya C vitamini koruyucu olarak kullanıldığında ve daha büyük miktarlarda eklendiğinde ve stabilize edildiğinde riskli bir yapıya bürünür. Yüksek sıcaklıklar veya güneş ışığına maruz kalma koşulları altında, bu faktörler bir araya geldiğinde kan kanseriyle ilişkili bir kimyasal olan benzenin oluşumuna yol açabilir. Aynı kimyasal işlem askorbik asit, sitrik asit veya C vitamininin bir diğer koruyucu madde olan potasyum benzoatla birleşmesi durumunda da gerçekleşir. İyi üretim veya besleme uygulamalarına göre %0,1'i aşmayan bir düzeyde kullanım için genel olarak güvenli olarak kabul edilir. Potasyum sorbatın maksimum güvenli seviyesi %0,5'tir.

 

Gıda Koruyucularına Doğal Alternatifler

Gıda koruyucuları, gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve bozulma, küf ve bakterilerden korumak için kullanılır. Ancak bu kimyasallar olumsuz sağlık etkilerine sahip olabilir, bu nedenle gıdayı nasıl koruyacağınızı düşünürken gıda koruyucularının maksimum güvenli seviyesini anlamak önemlidir. Sirke, tuz, şeker ve diğer doğal bileşenler gibi koruyuculara doğal alternatifler, güvenli ve sağlıklı seçenekler sunarken gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılabilir.