Makaleler

FDA REGÜLASYONUNDA AROMALAR 

 

Yapay aroma veya yapay aroma verici terimi, baharat, meyve veya meyve suyu, sebze veya sebze suyu, yenilebilir maya, ot, kabuk, tomurcuk, kök, yaprak veya benzeri bitki materyali, et, balık, kümes hayvanı, yumurta, süt ürünleri veya bunların fermantasyon ürünlerinden elde edilmeyen, işlevi aroma vermek olan herhangi bir madde anlamına gelir.  


Doğal aroma veya doğal aroma verici terimi, baharat, meyve veya meyve suyu, sebze veya sebze suyu, yenilebilir maya, ot, kabuk, tomurcuk, kök, yaprak veya benzeri bitki materyali, et, deniz ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri veya bunların fermantasyon ürünlerinden türetilen aroma bileşenleri içeren uçucu yağ, oleoresin, öz veya ekstrakt, protein hidrolizatı, damıtılmış ürün veya kavurma, ısıtma veya enzimoliz ürünü anlamına gelir ve gıdalardaki önemli işlevi besleyici olmaktan çok aroma vericidir.  


Bir gıda, perakende işletmede toplu kaplarda teslim alındığında, alıcıya; toplu kabın etiketi açıkça görülebilecek şekilde veya etikette belirtilmesi gereken bilgileri belirgin bir şekilde taşıyan bir ürün kartı, tabela veya diğer uygun bir yöntemle gösterilmesi halinde, etiketleme gerekliliklerinden satışa sunulduğu sürece muaf tutulur. 


Bir aroma, bir gıda üreticisine veya işleyicisine (ancak tüketiciye değil) fabrikasyon bir gıdanın üretiminde kullanılmak üzere gönderildiğinde, kimlik standardının yayımlandığı bir aroma olmadığı takdirde, aşağıdaki şekilde etiketlenmelidir;  

  • Aroma; tek bir bileşenden oluşuyorsa, yaygın veya alışılmış adıyla beyan edilir. 
  • Aroma; iki veya daha fazla bileşenden oluşuyorsa, etikette her bileşen genel veya olağan adıyla belirtilebilir veya "Bu üründe bulunan tüm aroma bileşenleri Gıda ve İlaç Dairesi'nin bir düzenlemesinde kullanım için onaylanmıştır." ibaresi yer alabilir. Bu düzenlemelerden birinde yer almayan herhangi bir aroma bileşeni ve herhangi bir aroma dışı bileşen etikette ayrı olarak listelenmelidir. 
  • Aromanın yalnızca doğal bir aroma(lar) içerdiği durumlarda, aroma bu şekilde etiketlenmelidir, örneğin, "çilek aroması", "muz aroması" veya "doğal çilek aroması".  
  • Aromanın hem doğal bir aroma hem de yapay bir aroma içerdiği durumlarda, aroma bu şekilde etiketlenmelidir, örneğin, "doğal ve yapay çilek aroması".
  • Aromanın yalnızca yapay bir aroma(lar) içerdiği durumlarda, aroma bu şekilde etiketlenmelidir, örneğin, "yapay çilek aroması". "natural and artificial strawberry flavor" ; "artificial strawberry flavor" 
  • Aroma eklenen bir gıdanın etiketinde, içerik kısmında aşağıdaki şekilde belirtilmesi gerekir. 
    • Baharat, doğal aroma ve yapay aroma, duruma göre "baharat", "doğal aroma" veya "yapay aroma" veya bunların herhangi bir kombinasyonu olarak beyan edilebilir. 
  • Gıdanın üretiminde kullanılan bir baharat veya aroma vericiden kaynaklanan gıdaya eklenen tesadüfi bir katkı maddesi, içerik beyanında beyan edilmek zorunda değildir. 
  • Meyve, sebze, et, balık veya kümes hayvanlarından elde edilen dokuların kesilmesi, öğütülmesi, kurutulması, posa haline getirilmesi veya benzeri işlemlerle elde edilen maddeler (örneğin toz veya granül soğan, sarımsak tozu ve kereviz tozu), tüketiciler tarafından genellikle aroma verici olmaktan ziyade gıda olarak anlaşılır ve genel veya olağan adlarıyla beyan edilir. 
  • Bir gıdada bileşen olarak kullanılan herhangi bir pirolignöz asit veya diğer yapay tütsü aroması, yapay aroma veya yapay tütsü (duman) aroması olarak beyan edilebilir. Pirolignöz asit veya diğer yapay duman aromasıyla aroma vericibir gıdanın tütsülendiği veya gerçek bir tütsüleme aromasına sahip olduğu veya pirolignöz asit veya diğer yapay duman aroması içeren ve diğer gıdaları aroma vermek veya aroma vermek için kullanılan 
    bir baharat sosu veya benzeri bir ürünün tütsülenmiş bir ürün veya gerçek bir tütsüleme aromasına sahip bir ürünle sonuçlanacağı yönünde doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir beyanda bulunulamaz. 
  • Protein hidrolizatları gıdalarda hem aroma verici hem de aroma arttırıcı olarak işlev gördüğünden, gıdalarda aroma üzerindeki etkileri nedeniyle kullanılan hiçbir protein hidrolizatı yalnızca "aroma", "doğal aroma" veya "aroma verici" olarak beyan edilemez.  

 

Bir gıdanın etiketi, etiketlemesi veya reklamı, birincil tanınabilir aroma(lar) ile ilgili olarak, kelime, karikatür, örneğin bir meyvenin tasviri veya başka bir yolla doğrudan veya dolaylı herhangi bir beyanda bulunuyorsa veya bir gıdanın üreticisi veya dağıtıcısı herhangi bir başka nedenle gıdadaki aroma türünü içerik beyanı dışında bir yolla belirtmek istiyorsa, söz konusu aroma, karakterize edici aroma olarak kabul edilecek ve aşağıdaki şekilde beyan edilecektir: 

  • Gıda, karakterize edici aromayı taklit eden, andıran veya güçlendiren yapay bir aroma verici içermiyorsa, etiketin ana teşhir panelinde veya panellerinde gıdanın adı, gıdanın adında kullanılan harflerin yüksekliğinin en az yarısı kadar olan harflerle, karakterize edici aroma vericinin yaygın veya alışılmış adıyla, örneğin "vanilya" ile birlikte yer alır; ancak aşağıdakiler hariçtir: 
  • Gıda, genel olarak karakteristik bir gıda bileşeni içermesi beklenen bir gıda ise, örneğin "çilekli pasta"daki çilekler ve gıda, bu bileşenden elde edilen doğal aromayı ve gıdayı bağımsız olarak karakterize etmeye yetecek miktarda karakteristik bileşen içeriyorsa veya gıda böyle bir bileşen içermiyorsa, karakteristik aromanın adından hemen önce "doğal" kelimesi gelebilir ve hemen ardından, karakteristik aromanın adındaki harflerin yüksekliğinin en az yarısı kadar harflerle "aromalı" kelimesi gelir, örneğin "doğal çilek aromalı pasta" veya "çilek aromalı pasta". "artificially flavored strawberry" 
  • Gıdada kullanılan doğal aromaların hiçbiri, aroması taklit edilen üründen elde edilmemişse, aromanın kullanıldığı gıda, aromanın elde edildiği ürünün aromasıyla veya "yapay aromalı" olarak etiketlenir. 
  • Gıda, hem tadı taklit edilen ürünün karakteristik bir aromasını hem de karakteristik aromayı taklit eden, andıran veya güçlendiren başka bir doğal aromayı içeriyorsa, gıda, mevzuata uygun olarak etiketlenecek ve gıdanın adının hemen ardından, karakteristik aromanın adında kullanılan harflerin yüksekliğinin en az yarısı kadar olan harflerle "diğer doğal aromalı" ifadesi yer alacaktır. "with other natural flavor" 
  • Gıda, karakterize edici aromayı taklit eden, andıran veya güçlendiren herhangi bir yapay aroma verici içeriyorsa, etiketin ana teşhir panelinde veya panellerinde gıdanın adı, karakterize edici aromanın yaygın veya alışılmış adı veya adları ile birlikte, gıdanın adında kullanılan harflerin yüksekliğinin en az yarısı kadar harflerle ve karakterize edici aromanın adı, karakterize edici aromanın adındaki harflerin yüksekliğinin en az yarısı kadar harflerle, 
    örneğin "yapay vanilya", "yapay aromalı çilek" veya "yapay aromalı üzüm" gibi "yapay" veya "yapay aromalı" sözcükleriyle birlikte yer alır. 
  • Karakterize edici aroma adının etikette (içerik beyanı hariç) satın almanın olağan koşulları altında kolayca görülebilecek kadar belirgin bir şekilde göründüğü her yerde, bu paragrafta öngörülen sözcükler, herhangi bir yazılı, basılı veya grafik materyal olmaksızın, söz konusu adın hemen öncesinde veya sonrasında yer alacaktır; ancak: Karakterize edici aroma ve bir ticari marka veya marka birlikte sunulduğunda, ticari marka veya markanın bir parçası olan veya onunla ilişkili olan diğer yazılı, basılı veya grafik materyal, gerekli kelimelerin ticari marka veya markayla açıkça karakterize edici aroma ile ilişkili olacak şekilde ilişki içinde olması durumunda araya girebilir; ve bitmiş ürün, bu paragrafın şartlarına tabi birden fazla aroma içeriyorsa, bu paragrafta gerekli görülen ifadelerin, söz konusu gıdada bulunan aromaları tanımlayan her ifadede yalnızca bir kez yer alması gerekir, örneğin, "yapay aromalı vanilya ve çilek".  
  • Bitmiş ürün üç veya daha fazla ayırt edilebilir karakteristik aroma içeriyorsa veya birincil olarak tanınabilir bir aroma olmayan bir aroma karışımı içeriyorsa, aroma, her bir aromayı adlandırmak yerine uygun şekilde tanımlayıcı genel bir terimle beyan edilebilir, örneğin "yapay aromalı meyve suyu". 
  • Bir aroma tedarikçisi, suni aroma içermediği belirtilen herhangi bir aroma vericinin, bilgisi ve inancına göre, suni aroma verici içermediğini ve buna suni aroma verici eklemediğini yazılı olarak tasdik edecektir. Bu tür bir tasdik gereksinimi, bu tür belirli bir ifadeyi içeren yasanın 303(c)(2) maddesi uyarınca bir garanti ile karşılanabilir.
  • Bir aroma verici kullanıcısının, yalnızca suni aroma verici içermediği bir aroma verici tedarikçisi tarafından tasdik edilmiş bir aroma vericiye başka bir aroma kattığı veya bir aroma verici ile birleştirdiği durumlarda böyle bir yazılı tasdik yapması gerekecektir; ancak aksi takdirde bu tür bir kullanıcı tedarikçinin tasdikine güvenebilir ve ayrı bir tasdik yapmasına gerek kalmaz. Bu tür tüm tasdikler, tasdik eden tarafça aroma vericinin tedarik edildiği süre boyunca ve bundan sonraki en az üç yıl boyunca saklanacak ve aşağıdaki koşullara tabi olacaktır: 
  • Sertifika veren taraf, bu sertifikaları, Gıda ve İlaç Dairesi'nin yetkili bir ofisine veya çalışanına veya Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı adına hareket eden herhangi bir başka çalışana, talep üzerine makul tüm saatlerde sunacaktır.  
  • Mümkün olduğu takdirde, Gıda ve İlaç Dairesi, makul sayıda sertifikanın doğruluğunu, bu tür sertifikaların temsili bir örneğini oluşturacak şekilde doğrulayacak ve bu tür sertifikaların tamamını talep etmeyecektir. 
  • Bu tür bilgileri sağlamaya yetkili bir kişi denetim sırasında makul bir şekilde mevcut değilse, sertifika veren taraf, bu kişinin ve ilgili materyallerin ve kayıtların mümkün olan en kısa sürede doğrulama için hazır olmasını sağlayacaktır: Ancak, Gıda ve İlaç Dairesi, tedarikçinin veya kullanıcının bu süreyi envanteri veya kayıtları değiştirmek için kullanabileceğine inanmak için bir nedene sahip olduğunda, bu tür ek süreye izin verilmeyecektir. Bu tür ek süre sağlandığında, Gıda ve İlaç Dairesi, sertifika veren taraftan ilgili envanterin önemli ölçüde bozulmadığını ve ilgili kayıtların bu süre zarfında değiştirilmediğini veya gizlenmediğini sertifika vermesini isteyebilir. 
  • Sertifika veren taraf, Bakan tarafından usulüne uygun olarak atanmış bir memura veya temsilciye, Bakanlık temsilcilerinin sertifikaları doğrulamak için hangi ilgili ham ve bitmiş malzemelerin ve aroma bileşeni kayıtlarının makul ölçüde gerekli olduğunu belirlemesini makul ölçüde sağlayacak şekilde, sertifikanın kapsadığı aroma veya ürünün bileşimine ilişkin nitel bir açıklama sunacaktır. Bakanlık temsilcisi tarafından yürütülen inceleme, doğrulanması gereken sertifikalar için envanterin ve bileşen kayıtlarının incelenmesi ve gözden geçirilmesiyle sınırlı olacaktır. 
  • Aroma bileşeni kayıtlarının incelenmesi nitel formülle sınırlı olacak ve nicel formülü içermeyecektir. Sertifikaları doğrulayan kişi yalnızca bu sertifikayı doğrulamasını sağlayacak gerekli notları alabilir. Yalnızca bu sertifikayı doğrulamak veya olası veya gerçek bir ihlali göstermek için gerekli olan notlar veya aroma bileşeni kayıtları sertifika veren tarafın iş yerinden kaldırılabilir veya iletilebilir: Ancak, bu tür kaldırma veya iletmenin bu tür amaçlar için gerekli olduğu durumlarda ilgili kayıtlar ve notlar Gıda ve İlaç Dairesi dosyalarında ayrı belgeler olarak saklanacak, diğer raporlarda kopyalanmayacak ve yasa veya 18 USC 1001 uyarınca başlatılan bir yargısal işlem dışında kamuya açıklanmayacaktır.